Digitaalisen aikakauden keskellä monikin henkilö on yllättynyt siitä, että filmikameroihin on vieläkin saatavilla filmiä. Vielä suurempi yllätys on, että uusia filmityyppejä ja filmikameroita tulee markkinoille joka vuosi. Tällä hetkellä eletäänkin filmikuvausbuumia. Monet digitaalisuuden keskellä syntyneet nuoret haluavat oppia valokuvaamaan analogisesti, ja 150 vuotta vanhoja kuvausmenetelmiä varten kehitetään uusia kemikaaleja.
Konkurssit kaatoivat valokuvausteollisuuden jättejä 2000-luvun alussa
Muutama suuri filmivalmistajia meni takavuosina konkurssiin, kun digitaalinen valokuvaus tuli voimalla markkinoille. Näiden joukossa oli sellaisia jättejä kuin Agfa, Polaroid sekä Kodak, joka kuitenkin oli kehittänyt ensimmäisen digitaalisen kameransa jo 1970-luvulla, yli 20 vuotta ennen muita valmistajia. Osa suurista valmistajista ei yksinkertaisesti osannut valmistautua murrokseen.
Joitakin filmityyppejä ei enää valmisteta lainkaan. Esimerkiksi oman kehitysprosessinsa vaatinut legendaarinen diafilmi Kodachrome on siirtynyt valokuvauksen historiaan. Joitakin jo lopetettuja filmityyppejä on kuitenkin alettu valmistaa uudestaan. Uudet pienet valmistajat ovat ostaneet isojen filmivalmistajien konkurssipesistä koneita ja jopa kokonaisia tuotantolinjoja. Sekä uudet että perinteikkäät mutta pienet valmistajat ovat tuoneet markkinoille kokonaan uusia filmityyppejä. Näiden valmistajien joukkoon kuuluvat esimerkiksi kameravalmistajana tunnettu Rollei, vuonna 1860 aloittanut saksalainen ADOX, vuonna 1921 perustettu tshekkiläinen FOMA, Eastman Kodakin elokuvafilmejä filmirulliin purkittava CineStill sekä muovikameroistaan tunnettu Lomography.
Vanhoista suurista filmivalmistajista ovat jäljellä vain Fujifilm, jonka valikoima on vuosien varrella vain hiukan kaventunut, sekä konkurssipesästä henkiin herätetty Kodak Alaris, jonka omistaa konkurssiin menneen suuryrityksen Ison-Britannian osaston eläkesäätiö.
Polaroidkameroita ja -filmejä on alettu valmistetaan uudestaan
Yksi henkiin uudelleen herätetyistä filmityypeistä on Polaroidin pikafilmi. Kun Polaroid vuonna 2008 sulki viimeisenkin tehtaansa, muutaman innokkaan valokuvaajan ryhmä perusti yrityksen nimeltä Impossible Films, joka onnistui ostamaan sen ja aloittamaan tuotannon uudestaan – ei kuitenkaan ihan samanlaisten kuvausmateriaalien, vaan parempien. Tehtaan entisellä tuotantopäälliköllä kun sattui olemaan käyttämättömiä ideoita uuden, entistä paremman filmin kehittämiseksi. Kymmenen entistä Polaroidin työntekijää sai vain vuodessa tuotantoon uuden pikafilmin, jota valmistetaan Polaroidin vanhoilla koneilla. Nykyään yritys valmistaa sekä useita erilaisia vanhoihin pikakuvakameroihin sopivia kuvausmateriaaleja, että uusia pikakuvakameroita merkillä Polaroid Originals. Lisäksi valikoimissa on kunnostettuja vanhoja pikakuvakameroita.
Pikakuvamateriaalien valmistajista Fuji ei koskaan edes lopettanut niiden valmistamista. Legendaarinen pakkafilmi FP-100C poistui valikoimista vuonna 2017, mutta Fujin uudempia pikafilmityyppejä on saatavana kolmena kokona (mini, wide ja square). Fujin kameramallistossa on sekä tavallisia pikakuvia tuottavia kameroita, että digikamera SQ10, joka tulostaa halutut kuvat hetkessä pikakuviksi – siis oikeiksi valokuviksi, ei paperitulosteiksi.
Suomessakin valmistetaan nyt valokuvausfilmiä – ja sen voi kehittää kahvilla!
Maaliskuussa 2019 tuli markkinoille ensimmäinen koskaan Suomessa valmistettu filmi, Santa Rae 1000. Nimensä mukaisesti sen herkkyys on 1000 ISO tai vanhaan tapaan ilmaistuna 1000 ASA / 31 DIN. Kyseessä on hyvin herkkä mustavalkofilmi, jonka valmistaja kertoo soveltuvan erityisesti pimeään Pohjolaan, Joulupukin maahan. Filmin valoherkkä emulsio on kokonaan uusi, tätä filmityyppiä varten kehitetty. Filmiä valmistettiin aluksi 2419 rullan erä, josta on toimitettu filmiä jo 52 maahan.
Santa Rae voidaan kehittää sekä tavallisilla mustavalkokehitteillä että uusilla, erikoisemmilla ja myös ekologisemmilla prosesseilla. Valmistajan nettisivuilta löytyy kehitysohjeet neljää perinteistä ja valmiina ostettavaa kehitettä varten, sekä ohjeet Caffenol-C-kehitteen valmistamista varten. Tämän kehitteen keskeisimmät raaka-aineet ovat pikakahvijauhe ja C-vitamiini. Ainesosia ei mitata tavalliseen tapaan millilitroina vaan kahvikupillisina ja teelusikallisina. Kahvia käyttävät kehitteenä monet kokeilunhaluiset harrastajat eri puolilla maailmaa.
Valokuvaaminen filmille tarjoaa muutamia hyötyjä verrattuna digikuvaukseen
Filmivalokuvaus elää uutta tulemistaan, eikä aikanaan ennusteltua loppua ole näkyvissä. Suurin syy filmikuvauksen suosioon on, että se on ihan erilaista kuin digitaalinen valokuvaus. Filmiruutujen rajattu määrä pakottaa ajattelemaan jokaista kuvaa ennen kameran laukaisemista. Onkin aiheellisesti vitsailtu, että muistikortilta tietokoneelle ladattavien satojen kuvien joukosta löytyy yhtä monta hyvää valokuvaa kuin 24 ruudun filmiltä. Lisäksi filmissä on materiaalin tuntu, joka puuttuu digitaalisista tiedostoista. Filmille kuvatuilta valokuvilta voidaan myös odottaa parempaa säilyvyyttä kuin digikuvilta. Ne kun eivät katoa tietokoneen kovalevyn hajotessa, eikä tarvitse miettiä, pystyykö niitä katsomaan tulevaisuuden tietokoneilla ja ohjelmilla.