Eläinten valokuvaus

Eläinten valokuvaaminen on kiehtova harrastus

Ihmisen ja eläinten vuosituhansia pitkä yhteiselo näkyy esimerkiksi siinä, miten suosittuja ovat valokuvat ja videot erilaisista eläimistä. Kissavideot ovat suosittua viihdettä, ja monen kotona on valokuvasuurennoksia omista lemmikkieläimistä.

Tallenna lemmikkiesi söpöys valokuviin

Lemmikki- ja kotieläimet ovat suhteellisen helppoja valokuvattavia, koska ne ovat lähellä ja niin tottuneita omistajiinsa, etteivät yleensä pelkää edes omistajansa käsissä heiluvaa kameraa tai kännykkää. Pikemminkin ongelmana on, että usein kissat ja koirat haluavat tutustua isäntäväen laitteisiin lähietäisyydeltä ja muutenkin tulla kuvausetäisyyden sisäpuolelle.

Valon määrän kannalta paras paikka kuvata lemmikkieläimiä on pihalla. Sisällä kun tuppaa olemaan hämärää, eivätkä eläimet ilahdu salamavalon käyttämisestä. Hevosia ja muita isompia koti- ja lemmikkieläimiä voi kuvata laitumella, jonka aitauksen takaa saa myös sopivasti välimatkaa.

Villien eläinten valokuvaaminen vaatii kalustolta enemmän

Useimmat luonnoneläimet ovat ihmistä kohtaan arkoja, minkä vuoksi niitä ei pääse valokuvaamaan läheltä. Siksi useimmiten tarvitaan järjestelmäkamera ja pitkä objektiivi. Lintuja ei käytännössä kannata edes yrittää valokuvata objektiivilla, jonka polttoväli eli optinen pituus on alle 100 millimetriä. Täyden kennon kameroilla käyttökelpoiset teleobjektiivien polttovälit alkavat noin 300 millimetristä ja APS-kennoisilla 200 mm hujakoilta.

Toinen tärkeä objektiivin ominaisuus on hyvä tai ainakin kohtalainen valovoima, joka ilmaistaan myös numeroilla. Kirkkaassa valossa valovoima 4 riittää hyvin, mutta hämärämmässä voi 2.8 olla tarpeen (mitä pienempi numero, sitä suurempi valovoima). Haittapuolena on, että valovoiman parantuessa kasvavat sekä objektiivin paksuus että hinta. No, harrastukset maksavat.

Järjestelmäkameran rungolta vaaditaan eläinkuvauksessa lähinnä hyvin toimivaa automaattitarkennusta. Lisäksi on sitä parempi, mitä useampia kuvia kameralla pystyy sekunnissa ottamaan, ja mitä pidemmän aikaa. Esimerkiksi lentoon lähtevää joutsenta kuvatessa kannattaa antaa kameran laukoa sarjakuvauksella kymmeniä ruutuja, joista sitten valitaan onnistuneimmat.

Piilokojuun karhuja kuvaamaan?

Arimpia eläimiä kuvattaessa tarvitaan piilokojuja, koska ihmisen havaitessaan ne lähtisivät äkkiä karkuun. Piilokojuja on sekä kiinteitä että siirrettäviä, sekä maan pinnalla olevia että puihin rakennettuja. Yleensä piilokojut rakennetaan itse. Joillakin matkailualan yrittäjillä on Kainuussa hyvin varusteltuja piilokojuja, joiden luo houkutellaan karhuja ja susia haaskojen avulla. Lisäksi ne on rakennettu niin turvallisiksi, ettei kuvaajan tarvitse pelätä, vaikka karhu hermostuisi kameran räpseen kuullessaan.