Valokuvaus ja nykyaika


Pitäisikö enää edes puhua valokuvauksesta, sillä suurin osa kuvista otetaan älypuhelimilla ja laitetaan suoraan sosiaalisen median kanaviin. Kuvia enää harvoin teetetään paperille tai laitetaan kansioihin, jollei ole kyse jostain erityistapauksesta. Miten se on sitten vaikuttanut kameroiden myyntiin? Kaikilla meillä on kännykät mukanamme 24/7 ja kuvia otetaan paljon enemmän kuin normaalisti,

Matkakuvat laitetaan muille näkyville samalla kun ollaan kohteessa

Vapaa-aikamme on monipuolistunut muutenkin ja se näkyy sosiaalisen median kuvissa niin Suomessa kuin muuallakin, vai pystytkö sinä enää nykyään edes syömään ottamatta kuvaa ruoastasi ja postaamatta sitä sosiaalisen median sivuilla. Tai koska olet ollut viimeksi ravintolassa siten, että et olisi ottanut omaa puhelintasi mukaan tai päivittänyt jollekin kanavalle olevasi juuri sillä hetkellä ravintolassa.

Samalla kun valokuvien määrä on kasvanut, niiden laatu on periaatteessa parantunut ainakin keskimäärin, mutta toisaalta otamme myös todella paljon enemmän kuvia kuin ennen. Koska esimerkiksi olet itse viimeksi katsonut, kuinka monta kuvaa omassa älypuhelimessasi on. Tässä on minun puhelimeni saldo juuri nyt:

  • kameran kuvat 858
  • näyttökuvat 14
  • lataukset 91
  • Facebook 3
  • Facebook 101
  • Instagram 2
  • Instagram 271
  • LinkedIn 1
  • Messenger 375
  • OriginalPictures 121
  • WhatsApp Images 758

Ja nämä määrät siis kun avaan älypuhelimeni Gallerian, mutta jos haluan päivittää kuvan vaikka Facebook kanavaan saan avoimeksi laajemman gallerian, jossa on myös pilvessä olevia kuvia ja saan valita 2618 kuvasta. Nykyihmisille valokuva/kuva on kertakäyttöinen, mutta ne luovat meistä jalanjäljen, joka voi olla saatavilla vaikka aika meistä jättääkin. Eikä muuten ole yhtään erikoista, että nuoren vaihtaessa puhelinta, hän ei edes siirrä kuviaan pois kamerasta, vaan jättää koko kirjastonsa kameraan, jopa niin, että kameran seuraava omistaja voi saada pääsyn näihin kuviin.

Sosiaalinen media tekee meistä kuvakirjan

Aiemmin saatoi unohtaa, mitä tapahtui minäkin vuonna, mutta nykyään sinun digitaalinen jalanjälkesi saattaa kertoa vuosien ajalta, missä olet milloinkin ollut ja mitä olet tehnyt. Älypuhelimesi on jo vuosia linkittänyt sinut verkkoon ja jos et ole vielä tarkistanut, mitä kaikkea tietoa sinusta on kertynyt, saatat yllättyä – osittain kenties posiitiivisesti, osittain jopa pelästyen.

Itse olen asettanut oman henkilökohtaisen Facebook profiilin aika tarkasti, eikä ulkopuolisilla ole sinne asiaa, mutta minulle se toimii vuosien 2008-2020 historia, sillä sen aikaa olen ollut aktiivinen Facebookissa. Ja ladannut omalle sivulleni yli 3000 valokuvaa! Enkä ole edes mielestäni kovin aktiivinen omalle seinälleni päivittävä, vaan sosiaalinen media on minulle työpaikka.

Kuvaaminen 2020-luvulla

Me siis kuvaamme entistä enemmän ja laitamme kuviamme julkiseen levitykseen. Ennen tällainen julkisuus oli lähes mahdotonta, jollet sitten saanut kuvaasi paikalislehteen, mutta nykyaika mahdollistaa, että oikein erikoinen kuva saattaa saada maailmanlaajuisen huomion, ja siksi meidän olisi hyvä tietää, mitä saa kuvata ja mitä saa julkaista.

Netistä löydät kyllä sopivilla hakusanoilla tarkat säännöt mitä saat kuvata ja mitä et, mutta Hämeen Sanomat julkaisi aiheesta artikkelin, joka kertoo ongelmista ja miten ne voidaan välttää. Aikuinen suomalainen ei voi laittaa mitä tahansa julkaisuihin, ei edes omalle Facebook seinälleen, sillä kyllähän sinä olet lukenut Facebookin säännöt, että kaikki sinne ladatut kuvat ovat Facebookin omaisuutta.

Lähtökohdat alaikäisten kuvaamisesta ja kuvien levittämisestä, toisten ihmisten kuvaamisesta, kuvien oikeuksista ja vielä toisten kuvien käytöstä on hyvä tietää. Esimerkiksi tämän artikkelin kuvat ovat pexels.com sivuston ilmaisia kuvia, jotka saattavat tulla sinulla vastaan monella muullakin sivustolla, sillä useimmat nettisivut käyttävät erilaisia kuvapankkeja. Mekin käytämme eri sivustoillamme sekä omia kuviamme, että ainakin neljän eri kuvapankin kuvista, joista kahdelle pankille maksamme erikseen jokaisen kuvan käyttöoikeuksista. Olemme myös kertaalleen julkaisseet asiakkaalta saadun kuvan, jolla ei ollut oikeuksia, ja jouduimme itse maksamaan lähes 400 euron käyttöoikeusmaksun ja vielä poistamaan kuvan näkyvistä, joten ole tarkkana kun käytät omia kuviasi ja vielä tarkempana kun käytät kuvia toisesta lähteestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *