Luonnossa liikkuminen aktivoi ihmisen eri aisteja ja alentaa stressitasoa. Useiden tutkimusten mukaan jo pelkkä luontokuvien katseleminen edistää ihmisen hyvinvointia. Myös luontokuvaus on kasvattanut suosiotaan Suomessa ja siitä on tullut uuden tekniikan myötä entistä helpompaa.
Palkittu luontovalokuvaaja ja Canon Ambassador Markus Varesvuo on ollut kiinnostunut luonnosta teini-ikäisestä alkaen. Nykyisin hän kuvaa ammatikseen ja keskittyy enimmäkseen lintuihin. Markus pääsi kokeilemaan uutta Canon EOS 90D -järjestelmäkameraa kesällä Suomessa Kuhmon ja Vaalan maisemissa. Nopea jatkuva kuvaus, jopa 10 kuvaa sekunnissa ja toimiva tarkennusjärjestelmä tekevät kamerasta ihanteellisen työvälineen aktiiviselle ja tavoitteelliselle luontokuvaajalle.
Alla Markuksen kameravinkit parempiin lintukuviin.
- Ota kameran tarkennuspisteet käyttöön
Markus kertoo, että tarkkojen kuvien saaminen nopeasti lentävistä linnuista on yksi haastavimmista asioista minkä tahansa kameran automaattitarkennusjärjestelmälle. ”Kameran ja optiikan on oltava hyviä. Mitä useamman kuvan kamera pystyy ottamaan sekunnissa, sen parempi. Nopea ja tarkka automaattitarkennus on lentokuvauksessa ratkaisevassa roolissa. Yleensä kuvatessani lentäviä lintuja käytän kameran kaikkia tarkennuspisteitä – Canon EOS 90D -järjestelmäkamerassa niitä on 45. Automaattitarkennus on hyvä ja monipuolinen, joten tarkkojen lentokuvien ottaminen on tehty helpoksi.”
- Seuraa liikettä jatkuvalla tarkennuksella
Yksi Markuksen suosikeista on kuikka. ”Kuikat liikkuvat vedessä melko hitaasti, joten niiden seuraamiseen riittää 9 tarkennuspistettä”, Markus kertoo. ”Seuraan lintua käyttämällä jatkuvaa tarkennusta, jolloin se pysyy liikkuessaan terävänä. Valitsen eri tarkennuspisteitä käyttämällä ohjainta. Lintukuvauksessa tilanteet muuttuvat nopeasti, joten ohjain tekee siitä helppoa”, hän lisää.
- Pysäytä toiminta lyhyellä valotusajalla
Linnut eivät aina tule esiin täydellisissä valaistusolosuhteissa. ”Tällaisissa olosuhteissa toiminnan pysäyttämiseen on käytettävä suurta ISO-herkkyyttä. Käytin hämärissä olosuhteissa EOS 90D:llä kuvatessani useasti ISO-herkkyyttä 6400, jolla pääsin hyvään lopputulokseen. Korkeat ISO-herkkyydet vaativat huolellista valotusta ja jälkikäsittelyä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi”, Markus sanoo. Canon EOS 90D -kameran suurin ISO-herkkyys on 25 600, jolloin hyvinkin heikossa valaistuksessa kuvaaminen on mahdollista.
- Kuvaa pitkäkestoisella akulla
Markuksen reissut suuntaavat usein tiettömien taipaleiden päähän, joten kameran akun on oltava pitkäkestoinen. Markus kertoo, että yhden akun lataus kesti kesäolosuhteissa hyvin koko kuvauspäivän.
- Kuvaa suurella tarkkuudella
Tarvittavien kuvien koko voi vaihdella paljonkin, mutta kuvien laatu on aina oltava paras mahdollinen. ”Kuvani päätyvät erilaisiin paikkoihin ja niitä käytetään monin eri tavoin. Canon EOS 90D -kameran 32,5 megapikselin kennon ansiosta voin toimittaa suuria kuvatiedostoja, ja niissä on riittävästi tarkkuutta vielä rajaamisenkin jälkeen.”
Markus Varesvuo on suomalainen luontovalokuvaaja, joka on erikoistunut lintujen kuvaamiseen. Markus on palkittu kuvistaan useissa erilaisissa kilpailuissa vuosien aikana, viimeisimpänä arvostettu Fotofinlandia 2018 -kilpailun voitto. Markus on ollut pitkään mukana Canonin eurooppalaisessa Ambassador-ohjelmassa. Lintukuvauksen eurooppalaisiin kärkinimiin kuuluva Markus Varesvuo on julkaissut useita valokuvakirjoja, joiden kuvitusta täydentävät tekstit lintujen elämästä ja kuvaustilanteista. Lisäksi hänen kuviaan on myyty vuosien varrella tuhansittain kansainvälisten kuvatoimistojen kautta erilaisiin julkaisuihin.
Lähde: MyNewsDesk